Gran Canaria, Canarische Eilanden, Spanje

Het eiland Gran Canaria

Gran Canaria heeft net zoals de andere Canarische eilanden de ideale omgeving om toeristen aan te trekken. Er is namelijk overvloed aan zon, zee en standen. Dit eiland is het derde grootste (na Tenerife en Fuerteventura) en heeft een oppervlakte van ongeveer 1500m2. Gran Canaria haalt 75% van haar nationaal inkomen uit de toeristische sector. Dit heeft als positief gevolg dat toeristen heel welkom zijn op dit eiland. Het nadeel is wel dat er een ongecontroleerde groei aan hotels en appartementen is ontstaan.

In de zomer is het hier gemiddeld 26°C en in de winter daalt de temperatuur slechts drie graden tot 23°C. Op het eiland zijn verschillende klimaten te vinden. In het centrum van het eiland bevindt zich een bergketen die ervoor zorgt dat de wolken daar blijven hangen. Als gevolg is het noorden van het eiland groener en valt hier meer regen, terwijl het zuiden warm, windstil en droog is. Kenmerkend voor de regio’s is dat het noorden vooral bekend staat als fiets- en wandelparadijs. In het centrum trekt de Cumbre, de hoogste berg van het eiland, de aandacht. Het zuiden is bekend voor zijn stranden en toerisme. Het zuidwesten van het eiland is bijzonder omdat dit een vrij verlaten en onontdekte regio is.

Las Palmas

Las Palmas is het politieke, culturele en commerciële hart van Gran Canaria. Er valt hier veel te beleven. Terrasjes, winkels, schitterende parken, musea en uitgaansmogelijkheden vind je hier allemaal. In deze bruisende stad woont ongeveer de helft van de bevolking van het hele eiland. Dankzij de rechtlijnige straten is het gemakkelijk om je te oriënteren.

De toeristische trekpleister van deze stad is ongetwijfeld de Playa de las Canteras. Dit gele stadsstrand ligt aan het westen van de stad. Het strand is bijna vier kilometer lang en de zee is hier heel helder. Door de ingesloten ligging van het strand kan je hier rustig zwemmen en snorkelen.

In de stad zelf zijn ook nog een aantal mooie oude huizen, kerken en pleinen te bewonderen. De typische Canarische bouwstijl kan je herkennen aan de mengelmoes van stijlen. Bouwwerken bevatten vaak zowel gotische, renaissance als neoclassicistische eigenschappen. In vele bouwwerken aan het Santa Ana-plein is deze oorspronkelijke stijl bewaard gebleven. Achter de kathedraal ligt het oudste stuk van de stad. De straten zijn hier autovrij en er zijn veel pleintjes tussen de koloniale gebouwen waar je even tot rust kan komen. Hier ligt ook het Columbusmuseum (Casa de Colón). Dit oude paleis wordt nu gebruikt als museum en is een aanrader. Het onderwerp van het museum zijn de reizen van Columbus, maar ook de ontstaansgeschiedenis van Las Palmas en de geschiedenis van de Atlantische Oceaan staan hier centraal.

Prehistorische eilandbewoners

Op het eiland zijn twee belangrijke vindplaatsen van sporen van de oude eilandbewoners, de Guanchen, terug te vinden. De eerste is het rotsenstelsel van Cenobio de Valerón. In de rosten zijn meer dan 300 nissen uitgehold door mensen. De nissen zijn onderling verbonden met een netwerk van gangen en trappen. De meest aanvaarde veronderstelling is dat deze ruimtes gebruikt werden door de Guanchen om graan op te slaan. Het regende er immers nooit binnen en ze waren gemakkelijk te verdedigen door hun ligging. De site is eenvoudig te bereiken door met de auto te vertrekken vanuit Guía. De weg wordt gewezen door wegwijzers.

De tweede vindplaats is Cueva Pintada. Dit is een kleine grot die uitgehouwen en beschilderd werd door de Guanchen. Ze maakt deel uit van een grottenstelsel dat bestaat uit nog zes andere grotten. De functie hiervan is niet bekend. De grot is heel gevoelig aan vochtigheid en werd daardoor gedurende lange tijd gesloten. Onlangs werd deze site omgebouwd tot een modern museum en een archeologisch park. Je kan deze site enkel bezoeken mits reservering op www.cuevapintada.org. Elke eerste zaterdag en zondag van de maand is het bezoek gratis.

De zondagsmarkt van Teror

Teror is vooral bekend voor zijn grote zondagsmarkt, maar de stad bezit ook een aantal bezienswaardigheden. Zo staan langs het plein bij de basiliek (Plaza Nuestra Señora del Pino) huizen die dateren uit de 16e eeuw met prachtige balkons. De basiliek zelf dateert uit de 18e eeuw. In september komen hier mensen van over het hele eiland naartoe op bedevaart.

Elke zondagvoormiddag wordt op het plein bij de basiliek een grote openluchtmarkt gehouden. Het leuke aan de markt is dat hier toeristen en lokale inwoners naartoe komen. Er worden voornamelijk traditionele en artisanale producten verkocht, maar ook kledij en planten kan je hier vinden.

Natuurparken Gran Canaria

Verspreid over het eiland zijn heel wat parken en beschermde natuurgebieden waar wandelaars hun hart kunnen aan ophalen. In totaal is 43% van het eiland beschermd natuurgebied. Bovendien leeft hier slecht een heel klein deel van de bevolking. In alle parken zijn wandelpaden voorzien, maar trek toch een paar goede wandelschoenen aan. Door het bergachtige landschap zal je deze immers nodig hebben.

Monumento Natural de Bandama: dit is een van de mooiste vulkaankraters van de Canarische eilanden. Hij strekt zich over Las Palmas, Santa Brigida en Telde. In de krater staan tekeningen van Guanchen.

Parque Rural del Nublo: Dit is het grootste beschermde natuurgebied op het eiland. Het park ligt centraal op het eiland en biedt een heel afwisselend landschap. Tussen de berglandschappen en steile rotswanden vind je ook vlaktes en een groot dennenbos terug.

Parque Natural de Tamadaba: Dit indrukwekkende park ligt bij de Tamadaba-berg. Er is hier een groot dennenbos waar het doodstil is. In het park zijn verschillende uitkijkposten (mirador) vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de kust.

Palmitos park

Palmitos park ligt bij Maspalomas en is een leuke daguitstap voor kinderen. Het park is voornamelijk gespecialiseerd in tropische vogels, maar er zijn nog veel andere dieren te bewonderen. Er is bijvoorbeeld een groot aquarium waar je onder andere piranha’s kan zien. Je kan hier zelf je hand even in het water dippen! Verder is er nog een vlinderhuis, een kaaimannenmeer, vele papegaaienshow, er is een speciaal roofvogelgebied, een dolfijnenarena en nog veel meer! De tickets zijn vrij duur. Het is mogelijk een korting te verkrijgen als je ze bestelt via internet.

Vakantiewoningen Gran Canaria te huur

Een vakantiewoning huren in Gran Canaria? Ontdek welke vakantiewoningen Gran Canaria te huur zijn op Spanje-Vakantiewoningen.be.

Foto: Lars Johansen, https://flic.kr/p/bPWLnn


Accommodaties in Gran Canaria

Vakantiewoningen Gran Canaria

Geselecteerde vakantie accommodaties


Inspiratie nodig?